Kategórie
 
 
 
 
 

Elektrónkový zosilňovač alebo klasický?

Napísal Michaela Balážová
02. 12. 2022
Elektrónkový zosilňovač alebo klasický?

Gitaristi vedia, že žiadny zosilňovač nedokáže lepšie pridať tónové zafarbenie ako práve elektrónkový, inak nazývaný aj lampový. Tieto elektrónky sú známe tým, že v porovnaní s elektronickým alebo tranzistorovým zosilňovačom produkujú okrem značného výkonu aj hladký zvuk. V tomto článku si však predstavíme tzv. hybridný elektrónkový zosilňovač, ktorý na svoje fungovanie používa elektrónky i tranzistory. 

Čo je hybridný elektrónkový zosilňovač?

Ako sme už spomínali v úvode, hybridný elektrónkový zosilňovač v sebe spája elektrónky a tranzistory. To znamená, že elektrónkové obvody poháňajú tranzistory na výstupe, pričom tranzistory dokážu generovať väčší výkon pri menšom zahrievaní, takže sa môžete na ne viac spoľahnúť. Okrem toho disponujú polovodičovými súčiastkami, ako sú tranzistory, FET alebo MOSFET.  

V hybridných zosilňovačoch nie je potrebné veľké zosilnenie, avšak v lampových výstupné napätie vytvorené elektrónkami musí byť omnoho vyššie, pretože výstupný transformátor ho opäť znižuje. Preto je pri všetkých lampových zosilňovačoch potrebných viacero elektrónok, zatiaľ čo hybridné môžu fungovať už s jednou elektrónkou.

Hybridný elektrónkový zosilňovač dokáže fungovať iba s jednou elektrónkou

Prečo má kvalitnejší zvuk?

V prvom rade je potrebné podotknúť, že výsledná kvalita zvuku častokrát závisí aj od iných faktorov, ako samotného zosilňovača. Taktiež je dôležité, ako ho človek používa. To je často dané typom hudby, nastavením ekvalizéra a úrovňou hlasitosti. 

Existujú hybridné zosilňovače s jednou elektrónkou. Avšak to, ako moc “elektrónkovo” to znie, závisí od toho, ako silno je daná elektrónka riadená. Keď je stlačená, pracuje v nelineárnej oblasti s rôznymi typmi skreslenia, vrátane kompresie a množstva harmónií. Je to odlišný výkon od toho, keď elektrónka pracuje v strede svojej lineárnej oblasti. 

Výhodou hybridného elektrónkového zosilňovača je oveľa väčšia univerzálnosť oproti lampovému zosilňovaču. Ponúka tak väčšiu škálu tónov a efektov. Ďalším benefitom je aj to, že miesto > 100 V pre lampový zosilňovač sa môže použiť napájacie napätie 12 až 48 V.

Nevýhodou však je jeho vyššia cena oproti bežnému zosilňovaču. Taktiež sa môže stať, že ani jedna z dvoch častí hybridného zosilňovača nebude dostatočne kvalitná, takže ani elektrónkový, ani tranzistorový zosilňovač nebudú znieť dobre. Taktiež vás možno sklame fakt, že má o niečo vyššiu hmotnosť ako iné zosilňovače.

Hybridný elektrónkový zosilňovač Madison

Komu sa hodí hybridný elektrónkový zosilňovač?

Ak sa naozaj neviete rozhodnúť medzi lampovým a tranzistorovým zosilňovačom, vždy si môžete vybrať hybrid. Pokiaľ sa vám nepáči predstava elektronicky emulovaného lampového zvuku, hybrid vám ponúka hrejivosť lampového zosilňovača a spoľahlivosť polovodičových zosilňovačov. Sú tak skvelým kompromisom, avšak rozdiel bude naozaj počuť len človek s dobrým sluchom, ktorý má konkrétne zosilňovače napočúvané. 

Elektrónkový zosilňovač je výborná voľba pokiaľ je izba zariadená nábytkom či dekoráciami v retro štýle. Vhodnými doplnkami je taktiež retro rádio či gramofón.

Vyberte si z ponuky našich zosilňovačov

Pokiaľ hľadáte kvalitný zosilňovač, ktorý vás nesklame, na našom e-shope ich nájdete naozaj veľké množstvo. Ak vás elektrónkové zosilňovače príliš nezaujali, vybrať si môžete z ponuky profesionálnych (analog, digital) a hi-fi zosilňovačov, ktoré môžete využiť pre svoje domáce kino alebo karaoke. Dúfame, že vám náš článok pomohol vo výbere a prajeme veľa kvalitného zvuku.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia