Kategórie
 
 
 
 
 

Ozvučenie obývačky, bytu či domu

Napísal Michaela Balážová
25. 10. 2022

Ozvučenie obývačky

Ozvučenie obývačky, bytu či domu

Plánujete ozvučenie obývačky? Aby ste dosiahli čo najlepší výsledok a pocit zo skvelého zvuku, je dôležité si tento krok správne načasovať. Či už ide o skĺbenie systému s tvarom a vybavením vašej izby, správny výber reprosústav alebo voľbu pripojenia, ani pri tejto záležitosti nechýbajú aj Smart riešenia.

Ozvučenie obývačky

Patríte medzi fanúšikov počúvania hudby a podcastov alebo sledovania filmov či seriálov? V každom prípade určite budete potrebovať kvalitné ozvučenie obývačky. Prvým krokom je nastavenie rozpočtu. Nebojte sa, v dnešnej dobe sa dá zrealizovať ozvučenie domácnosti aj za dostupné ceny. Ďalším dôležitým faktorom je tvar, pôdorys a rozloženie nábytku obývacej izby. Ideálna je štvorcová izba s čo najmenej prekážkami medzi vami a reproduktormi. Ak tieto podmienky nespĺňate, nemusíte zúfať. Väčšina zvukových systémov je dostatočne flexibilná a disponuje celým radom vhodných nastavení pre vyriešenie celého radu podobných problémov. 

Už na začiatku plánovania sa zamerajte na predné pravé a ľavé reprosústavy. Tie by mali byť od seba dostatočne ďaleko, aby ste dosiahli dokonalý 3D zážitok s tými správnymi zvukmi prichádzajúcimi z oboch smerov. Pri asymetrickej miestnosti sa pred nákupom systému uistite, či vám poskytnú správne možnosti nastavení a úpravy hlasitosti, ktoré túto prekážku zvládnu. Svoju dôležitosť má aj centrálny kanál. Centrálnu reprosústavu umiestnite správne, veď má veľký vplyv na optimalizáciu celého zvukového systému. To oceníte najmä pri sledovaní filmov a iných televíznych relácii, keďže zodpovedá za veľkú časť ich dialógov. Ak teda plánujete domáce kino a nie len počúvanie hudby, tu si dajte naozaj pozor. Ostatné reprosústavy by mali dopĺňať tie hlavné predné. Preto ich umiestnite taktiež do strán a otočte smerom dovnútra. Subwofer „má rád“ rohy miestností, čím mu pomôžete pri prenášaní basov. V tomto smere ale ide o individuálnu záležitosť, ak teda nemá váš zvukový systém slúžiť primárne na hudobné zážitky.

Ďalšou problematikou, ktorú treba vopred vyriešiť, je voľba medzi receiverom a zosilňovačom. Zosilňovač je zariadenie, ktoré premení nízkonapäťové signály zo zdrojového zariadenia na signál s dostatočným zosilnením, ktorý je vhodný pre reprosústavy. Receiver disponuje aj rádiovou časťou. Pri zosilňovači pre domáce kino s rádiovým vstupom ide o AV prijímač. A kedy vám teda nebude stačiť zosilňovač? Ide najmä o prípady, kedy užívateľ častejšie počúva rádio. Zvuk bude vynikajúci aj bez pripájania iných zariadení, čo vám ušetrí miesto v obývačke. Pri zosilňovači dosiahnete ideálny výkon, ak sa sústredí na jednu úlohu. 

 

Ako vybrať tie správne reprosústavy

 

Výber a montáž reproduktorov pre ozvučenie domácnosti

Mnohí ľudia jednoducho siahnu po čo najdrahšej voľbe. To však nemusí priniesť dostatočný zvukový zážitok. Ozvučenie domácnosti, najmä obývacích izieb môže byť dokonalé aj pri lacnejších variantoch. Aký typ reprosústav vám najlepšie poslúži? Všeobecne môžeme napísať, že väčšie reproduktory majú tendenciu poskytnúť lepšiu dynamiku, viac basov a hlavne vyššiu hlasitosť. Všetko je však relatívne. 

Regálové reprosústavy sú tu pre vás, ak disponujete obmedzeným rozpočtom resp. menším posluchovým priestorom. Takáto reprosústava poskytuje aj napriek tomu dostatočný zvukový prednes a sú maximálne flexibilné. Optimálna reprodukcia sa ale dosiahne pri ich umiestnení na stojanoch. Do obývačky s vysokým stropom sa hodia stĺpové reprosústavy so svojou primeranou basovou dĺžkou a prirodzenejším zvukovým prednesom, keďže disponujú väčším objemom ozvučníc.

Tu sa vráťme k receiverom. Ak plánujete využívať dvojicu reprosústav so stereo zvukom, viackanálový AV receiver nie je veľmi vhodný. Chýbať vám ale budú rozšírené funkcie, ktoré si však môžete doplniť externou krabičkou. Momentálne sú na trhu k dispozícii aj kvalitné stereofónne receivery

Káble, bluetooth alebo WiFi

Ozvučenie domu či bytu je dnes možné aj bezdrôtovým spôsobom. Práve v obývačke nie sú vždy vhodné káble, hlavne ak ich nemáte kde ukryť. Skúste to teda inak. WiFi reprosústava prehráva hudbu pomocou bezdrôtovej počítačovej siete. Sú vhodné pre ozvučenie viacerých priestorov v jednom objekte, napríklad ak má v každej z nich hrať iná hudba. Hodia sa aj do domácností, kde vám postačí jedna prenosná reprosústava. 

Bluetooth prevedenia obsahujú prijímač, ktorý je potrebné spárovať a vyslať do neho zvukový signál. Hlasitosť nastavujeme v zariadení vysielajúcom Bluetooth signál. Sú ideálne pre príležitostné ozvučenie obývačky, napríklad pri rôznych oslavách. Najčastejšie sa Bluetooth vyskytuje v prenosných reprosústavách.

Káblové riešenie je také, pri ktorom pripájame všetky reprosústavy k zosilňovaču. Tak sa všetky zdroje signálu pripoja do zosilňovača. K dispozícii sú aj integrované zosilňovače. Po tejto voľbe siahnite, ak plánujete napevno nainštalovaný ozvučovací systém s vysokou spoľahlivosťou bez závislosti na sieťových a bezdrôtových technológiách. Ide o cenovo výhodné riešenie.

 

Ozvučenie bytu či domu pomocou Smart technológií

 

Schéma ozvučenia domácnosti pomocou systému multiroom

 

Pre fanúšikov Smart technológií odporúčame upriamiť pozornosť na multiroom zariadenia, o ktorých sme napísali samostatný článok, v ktorom sa dozviete všetky podrobnosti. Vďaka tomuto systému môžete ovládať svoje ozvučenie v rôznych miestnostiach svojho bytu, či domu. 

Jeho úlohou je aj uľahčiť počúvanie rôznych zvukových médií, čo využijete napríklad v obývačke pri filmoch, či seriáloch, ale aj podcastoch alebo hudbe. Dosiahnete ním vyšší komfort ovládania, čo ocenia všetci členovia domácnosti. Nebude tak problém si v kuchyni pustiť rádio, v spálni hudbu a v obývačke film, a to všetko naraz. Multiroom ozvučenie dosiahnete maticovou riadiacou jednotkou s pripojením samostatných zosilňovačov pre každú zónu, niekoľko-zónovým zosilňovačom alebo kombináciou viacerých zosilňovačov a aktívnych reproduktorov jedného systému, ktoré ovládate pomocou aplikácie (tablet, PC, smartfón).

Takouto novinkou je napríklad aj náš nový sieťový prehrávač AST4, ktorý vám umožňuje ovládanie ozvučenia až v štyroch rôznych zónach prostredníctvom jedinej aplikácie. Viac o AST4.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia