Kategórie
 
 
 
 
 

Uľahčite si výklad vďaka sprievodcovskému systému

Napísal Michaela Balážová
23. 06. 2022
Uľahčite si výklad vďaka sprievodcovskému systému

V tomto článku by sme vám radi predstavili šikovné zvukové systémy určené pre turistických sprievodcov a lektorov, či dokonca pre moderovanie rôznych podujatí. Sprievodcovské systémy do veľkej miery zvyšujú kvalitu výkladu nielen na strane lektora, ale najmä aj na strane poslucháčov. Mikrofón (či už káblový alebo bezdrôtový) do veľkej miery šetrí hlasivky prednášajúceho, na strane druhej sa zvyšuje kvalita prednesu, zrozumiteľnosť a hlasitosť pre poslucháča. V našej ponuke nájdete rôzne varianty týchto systémov, pričom každý z nich so sebou prináša svoje výhody.

1. Systém TOUR

Systém TOUR je šikovný inteligentný systém, ktorý zabezpečuje vysoký komfort prednesu pre poslucháča. Počúvanie výkladu, je v tomto prípade zabezpečené prostredníctvom slúchadiel, ktorými disponuje každý poslucháč, pričom vzdialenosť medzi lektorom a poslucháčom môže byť až 50 metrov! Zároveň systém umožňuje fungovanie až 4 lektorov naraz (na rôznych frekvenciách), vďaka čomu je možné uskutočnovať simultánny prednes v rôznych cudzích jazykoch naraz. Poslucháč si už len následne na svojom zariadení zvolí frekvenciu jazyka, ktorý si želá počúvať. Systém je možné nakonfigurovať podľa vlastných preferencií, sami si teda môžete zvoliť počet vysielačov aj počet prijímačov. Pre správne fungovanie systému je však vždy potrebný aspoň jeden vysielač a jeden prijímač. Systém dokáže v nepretržitej prevádzke fungovať až 20 hodín.

V našej ponuke nájdete 2 modely sprievodcovského systému TOUR:

  • TOUR1
  • TOUR2

Rozdiel medzi týmito dvomi modelmi je najmä v smere komunikácie. Zatiaľčo TOUR1 zabezpečuje jednosmernú komunikáciu od lektora smerom k poslucháčom, TOUR2 umožňuje komunikáciu obojsmernú, teda poslucháč môže komunikovať priamo s lektorom.

TOUR1 - jednosmerný

 

TOUR1R - Bezdrôtový prijímač sprievodcovského systému TOUR pre poslucháča, tvorí prijímač a slúchadlo. Prijímač má jednoduché a intuitívne ovládanie prostredníctvom LCD displeja, ktorý zobrazuje číslo kanála, stav batérie a hlasitosť. Tlačidlá prijímača umožňujú ovládanie zapnutia/vypnutia/mute, nastavenie hlasitosti a voľbu kanála. Prijímač obsahuje výstup pre slúchadlo (3,5 mm jack). Prijímač je úplne nabitý za zhruba 6 hodín.

 

 

TOUR1T - Bezdrôtový vysielač sprievodcovského systému TOUR pre sprievodcu, tvorí vysielač a mikrofón. Vysielač má jednoduché a intuitívne ovládanie prostredníctvom LCD displeja, ktorý zobrazuje číslo kanála, stav batérie a hlasitosť. Tlačidlá prijímača umožňujú ovládanie zapnutia/vypnutia/mute, nastavenie hlasitosti a voľbu kanála. Vysielač obsahuje vstup pre mikrofón/linku (3,5 mm jack). Vysielač je úplne nabitý za zhruba 6 hodín.

 

 

 

TOUR2 - obojsmerný

Sprievodcovský systém TOUR2 umožňuje obojsmernú komunikáciu medzi lektorom a jeho poslucháčmi na prenosovú vzdialenosť až 50 metrov. Tento systém je skutočným prínosom najmä v rámci väčších priestorov, prip. na miestach s vysokou frekvenciou pohybu, kde hrozí že sa účastníci výkladu od lektora vzdialia a navzájom sa stratia z dohľadu. V takejto situácii môže účastník výkladu prostredníctvom mikrofónu svojho lektora jednoducho kontaktovať a následne nájsť.

 

TOUR2R - Obojsmerný bezdrôtový prijímač sprievodcovského systému TOUR2 pre poslucháča. Tvorí ho prijímač a slúchadlo. Prijímač umožňuje obojsmernú komunikáciu s vysielačom pomocou vstavaného mikrofónu a tlačidla PTT na tele prijímača. Súčasne môže vysielať iba jeden prijímač a počuť ho je vo vysielači a tiež vo všetkých prijímačoch na rovnakom kanáli. Prijímač má jednoduché a intuitívne ovládanie prostredníctvom LCD displeja, ktorý zobrazuje číslo kanála, stav batérie a hlasitosť. Tlačidlá prijímača umožňujú ovládanie zapnutia/vypnutia/mute, nastavenie hlasitosti a voľbu kanála.

 

 

TOUR2T-  Obojsmerný bezdrôtový vysielač sprievodcovského systému TOUR2 pre sprievodcu. Tvorí ho telový vysielač a mikrofón so slúchadlom. Na mikrofóne sa nachádza AUX vstup (jack3,5mm) pre pripojenie externého zdroja zvuku určeného na vysielanie. Vysielač má jednoduché a intuitívne ovládanie prostredníctvom LCD displeja, ktorý zobrazuje číslo kanála, stav batérie a hlasitosť. Tlačidlá prijímača umožňujú ovládanie zapnutia/vypnutia/mute, nastavenie hlasitosti a voľbu kanála.

 

 

Synchronizačná sada TOURKS

Pre správne spárovanie jednotlivých vysielačov a prijímačov je potrebná synchronizačná sada. Táto automaticky upravuje prevádzkový kanál zariadení TOUR1T, TOUR1R, TOUR2T a TOUR2R pripojených k nabíjačke TOURC-12 alebo TOURC-35. 

 

Nabíjacia stanica

V prípade, že disponujete viacerými vysielačmi a prijímačmi, s ktorými potrebujete operatívne pracovať, k systému je možné zakúpiť veľmi užitočnú nabíjaciu stanicu, ktorá umožňuje nabíjanie až 35 zariadení súčasne.

V našej ponuke nájdete 2 typy nabíjacích staníc:

  • TOURC-12 - nabíjanie 12 zariadení súčasne
  • TOURC-35 - nabíjanie 35 zariadení súčasne

 

2. Systém ALTA-VOZ

Systém ALTA-VOZ je šikovný elegantný systém vhodný v situáciách, kedy je potrebné zabezpečiť kvalitný jednosmerný prenos zvuku, napr. prednášky, školenia, či rôzne druhy výkladu. Celý systém funguje nezávisle od siete vďaka čomu je zabezpečený voľný pohyb lektora. Veľkou výhodou tohto systému je tiež možnosť nahrávania zvuku vo formáte MP3 počas prednášky.

ALTA-VOZ pozostáva z náhlavného mikrofónu a zosilňovača s reproduktorom, ktorý je určený na upevnenie okolo pása pomocou opaska, ktorý je súčasťou balenia. V prípade, že systém práve nepoužívate, môžete ho bezpečne uschovať do púzdra, ktoré je takisto súčasťou balenia. Systém vydrží v nepretržitej prevádzke fungovať až 9 hodín, pričom jeho následné dobíjanie je zabezpečené prostredníctvom priloženého micro-USB kábla. Systém je opäť úplne nabitý v priebehu zhruba 3 hodín.

V našej ponuke nájdete 2 modely zo série ALTA-VOZ:

Základný rozdiel medzi týmito dvomi modelmi je v type mikrofónov. Obidva tieto modely obsahujú náhlavný káblový mikrofón, ALTA-VOZ-W30 však ešte navyše obsahuje aj náhlavný bezdrôtový mikrofón.

ALTA-VOZ-30

sprievodcovsky system alta-voz

ALTA-VOZ-W30

Systém ALTA-VOZ používa napr. aj Vlastivedné múzeum v Galante.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia